»
Ослаблення пам’яті.

Ослаблення пам’яті.

В наш час, коли у ділової жінки під пахвами не ридикюль, а ноутбук, що має пам'ять у мільйон байт, про ослаблення пам’яті (гіпомнезію) можна і не турбуватися, проте неприємно усвідомити, що і в мене вже … «склероз»… Все ж провали пам'яті трапляються і у цілком здорових людей, наприклад, хтось не може пригадати прізвище улюбленого актора, фільм з участю якогось «бачив сто разів»   . А взагалі – то погіршання пам’яті характерно для людей у старшому віці, гіпомнезія спостерігається також і після розладів свідомості та симптоматичних психозів, після травми головного мозку, епілептичних припадів, внаслідок отруєння та ін.. Слабшає пам'ять і у курців та аматорів міцної кави і чаю (кофеїн пов’язує вітамін В1 ) . На здатність запам’ятовувати негативно впливають седативні засоби, а також ліки, що регулюють тиск та деякі серцеві засоби (особливо при їх передозуванні) – а оскільки ці ліки приймають переважно старші люди, то робиться висновок, що у цьому винен склероз, хоча його взагалі у цієї людини могло і не бути. Пам'ять слабшає від нестачі вітамінів В1,В6 і РР, а передусім – холіну, а також від нестачі магнію. Найважливішим є холін, більша частина якого іде на утворення лецитину і ацетилхоліну (ця речовина передає всі імпульси до мозку, тому для розмовної праці вона дуже важлива). Наукові наслідки довели, що додаток до їжі холіну підвищує рівень ацетилхоліну у мозку і його потрібно всього 10 г (Life Sciences, 1978,№ 17). Наш організм сам здатен синтезувати ацетілхомін з лецитину. Багато лецитину містить насіння льону. Гарним постачальником лецитину і холіну є печінка, яйця (жовток), горіхи, соєва олія, прорости пшениці

. А, що стосується важливих для покращення пам’яті вітамінів групи В, то найбільшим їх джерелом є дріжджі (але не споживати їх сирими, досить залити гарячим молоком, вживати двічі на тиждень). Нарешті, про магній, який потрібен нашому організмові не лише для покращення пам’яті. Нестача цього елементу проявляється сіпанням повік, губ, м’язів плеча, спазмами литкових м’язів (що інколи будить нас серед ночі) – особливо це відчувають жінки після 50  років (лікування :  прийом вітаміну В6 в комбінації з окисом магнію – але про це вирішує тільки лікар). Солі магнію містять деякі мінеральні води, є магній також у какао, квасолі, сої, макові, горіхах, вівсяних і ячмінних пластівцях, зелених овочах. Крім медичної ботаніки допоможуть у запам’ятовуванні і деякі мнемотехнічні прийоми, чим досконало володіють актори – але це вже з м ежами цього посібника.

  1. Взяти шматочок кореня женьшеню вагою 10 – 12 г,  залити 0,5 л води, варити на малому вогні 7 хв., відразу процідити; пити по півсклянки 3 – 4 рази на день. Сировину можна використовувати ще раз, якщо додати трохи свіжого кореня (Наталія Пендус). Інші показання : неврастенія, виснаження, зменшення працездатності, депресія в період менопаузи.
  2. При забудькуватості («склероз») у людей похилого віку взяти 30 г коренів елеутерокона на 0,5 л води, варити 10 хв., процідити; пити по 150 г 2 – 3 рази на день, можна додати меду (Форон).
  3. Взяти 50 г листків волоського горіха, залити 1 л окропу, настоювати 20 хв.; пити по 150 г 2-3 рази на день (Форон).
  4. Взяти 20 г трави чебрецю звичайного (або іншого виду, що має приємний запах, або суміш кількох видів – бо визначити того ж ботанічний вид перцю, а їх в українській флорі близько 25 видів, аматору не під силу), залити 0,6 л окропу, настоювати 15 хв; пити по 150 г 2 – 3 – 4 рази на день (М. Цвик).
  5. При погіршанні пам’яті. Яке викликане артеріосклерозом, помічне покращення спостерігається після прийому такого засобу: взяти порівну листя меліси і полину гіркого, 3 чайних ложки суміші залити 0,5 л окропу. Настоювати 5 хв. Пити потроху протягом дня. Доза на день : одна півтори склянки (Гайгер). Афоризм до теми : «склероз вилікувати не можна, але про нього можна забути» (Микола Фоменко).
  6. Пити свіжий сік з листків і коренів кульбаби : по 50 мл. 4 рази на день зі свіжим рисовим відваром за 20 хв. до їди; користуватися рецептом весь сезон (Євген Шмерко). Інші показання : підвищення дратівливості, епілепсія, артеріосклероз.
  7. Взяти порівну кореневища лепехи, трави вероніки лікарської, листків меліси, розмарину і полину гіркого, квіток глоду (будь – якого виду); 10 г суміші варити 8 – 10 хв. в 0,6 л води; пити теплим тричі на день по склянці (Гайгер).
  8. Змішати листя суниць, лопуха компасного, смородини чорної і настурції (красолі) у співвідношенні 3:3:5:5 ; 50 г суміші на 1 л окропу, настоювати 15 хв. Пити по 150 г 2 – 3 рази на день (Форон).
  9. Змішати аптечні настойки коренів женьшеню і листків гінкого, приймати по 15 – 25 крапель тричі на день. Можна приймати препарати цих рослин і окремо (женьшень стимулює пам'ять, гінкго допомагає зосередитись при виконанні важкого завдання), але, як з’ясували британські дослідники, оптимальним стимулюючим ефектом  володіє саме комбінація цих рослин  («Будь здоров», 2000, № 9).
  10. На склянку води кімнатної температури взяти столову ложку насіння льону, настоювати 12 годин (наприклад, протягом ночі); рідину і екстракт залити в іншу склянку, а насіння відварити з новою порцією води. Пити суміш відвару і витяжки. Особливо рекомендується учням і студентам (Ірена Гумовська). Інші показання : хвороби травного тракту (лагодить біль, послаблює, діє захисно на слизові оболонки), бронхіт (полегшує відхаркування), сухоти (особливо тим хворим, які погано переносять протитуберкульозні ліки), пієліт, цистит.

http://www.pureflora.com.ua

 

NTA3ODNiO