»
Біль головний

Біль головний, кефалальгія частий симптом при найрізноманітніших хворобах. Лікарі розрізняють:

- головний біля як самостійна недуга: мігрень, нобулярний  головний біль (від охолодження, зміна погоди, тощо) ;

- головний біль через хворобу окремих органів: наприклад, ото генний  (хворе вухо), риногенний (хвороба носа та його придаткових пазух), одонгогенний (від зубів), офтальмічний (глаукома, від хвороб  мозку(пухлина, менінгіт, енцефаліт, сифіліс, травма мозку та ін.),при хворобах внутрішніх органів (серцева недостатність, гіпертонія, недокрів’я, запор, нефрит, уремія та ін..), при затяжних скороченнях потилично-спинних м’язів;

- головний біль при загальних захворювань (інфекції, отруєння та ін.);

- головний біль психогенного характеру (неврози, психози);

Взагалі фахівці нараховують близько 100 різновидів головного болю, видається навіть англомовний журнал з цієї тематики («Headache»). Між іншим, наш подвійний класик (фітотерапія + красне письменництво) Юрій Липа писав з цього приводу: «казав один старий лікар, що є три причини головного болю: недобре травлення, ослаблення нервів і в жінок непорядки жіночих органів. Крім того, казав, є четверта причина, а яка не знати». (колись було 4 причини головного болю, тепер як бачити, вже до сотні… що це: прогрес медицини чи регрес людства?).

  1. Провірити можливість у пацієнта кофеїнової абстиненції – бува, що скарги на головний біль приписують стресу. Але якщо це звичка до кави (або до міцного чаю) тоді все простіше: забезпечити хворому його щоденну дозу або повільно урізати її, без того, щоб повністю заборонити каву (Роланд Грифітс).
  2. Буквиця лікарська - старовинний засіб у багатьох народів від болю голови, особливо того, що «від нервів»; колись брали одну унцію трави на пінчу окропу (приблизно 30г. на 0,5л.), заварювали і пили щоранку як сурогат чаю, без шкідливих властивостей останнього, або як радив один англійський лікар 18ст.: «найдонугливіший головний біль я виліковував відваром буквиці в парному молоці, пити один-півтора місяці».
  3. «Якщо їсти артишоки на обід і на вечерю, то головний біль швидко зникає». (Марлен Дітріх).
  4. Взяти 2ст.ложки кореневищ валеріан, 1ст. ложки трави у квітучому стані конюшини польової (котики, пучки) і чайну ложку листків м’яти перцевої, залити 0,5л. окропу, пити 2-3 склянки в день. (Юрій Липа).
  5. Колись в Греції лікувалися так: нарізати свіжий огірок кружалками, обкласти ними голову, в тому числі лоб, замотати рушником, лягти в теплій кімнаті (Василь Степаненко).
  6. При перед менструальному головному болю взяти чайну ложку листочків собачої кропиви (пустирник) на 0,25л. окропу, настоювати 10хв. випити після їди (Барбара Гріггс).
  7. Нюхати порошок листочків васильків звичайних (базилік), це викличе інтенсивне значення, але на диво, біль хутко зникає (Олег Вс. Смирнов).
  8. Ранній тупий головний біль (від недосипання, втоми, низького тиску):найкращий засіб це настій шоломниці звичайної (ш. ковпачкувача, маринівка, синій цвіт), взяти чайну ложку трави на склянку окропу, томити на водяній бані по 10хв., пити гарячим. Допоможе таким липовий цвіт.
  9. Коли головний біль супроводжується гарячкою: взяти по жмені потовчених плодів яловицю звичайного, молочного насіння гірчиці, солі та дріжджового тіста, розчинити все винним оцтом, загарнути в шмат полотна, обгорути підошви, а коли суміш підсохне – знов розчинити в оцті і процедуру поновити (з польського календаря на 1750 рік).
  10. При сильному і стійкому болю голови прикласти 2 листки капусти на лоб і 3 – потилицю, тримаючи 4 години або всю ніч, також прикласти капустяний лист на ділянку печінки (Valnet).
  11. Змішати порівно яловицю звичайого, листки подорожника великого, і суцвіт ромашки, чайну ложку суміші на склянку окропу, настоювати протягом 5хв. пити теплим вранці і увечері по 150мл. (Гайсер).
  12. При частому головному болі китайці радять приготувати особливий суп  з свіжої річкової риби (найкраще з коропа) : на 750г риби взяти 20 зерен білого перцю, 2ст. ложки винного оцту, чайну ложку солі. В 1,5 води протягом 2 годин  кип’ятити зерна перцю після того їх викинути. В цю ж киплячу воду (її  повинно залишитись 0,8-1л), покласти рибу, попередньо розібрану і підсмажену без олії  припечену з обох боків протягом 2-3хв на дуже дуже  розпеченій сковорідці. Потім відразу додати оцет, добре посолити. Варити 30хв. під прикриттям (Куликов, 1989, с.191).

 

Карпатська Колекція http://www.pureflora.com.ua

 

NzdlYTE