»
Адаптаційний синдром (стрес)

Адаптаційний синдром (стрес).

- стан організму, що характеризується специфічним синдромом, але викликається різними неспецифічними подразниками – інфекції, травами, нервові напруження, спека, холод, дія радіації, страх, радість, виробничі фактори та ін.;  стан напруженості (англ. stress) характеризують такі ознаки : підвищення артеріального тиску, нервозність, безсоння, втома (не пов’язана з великими фізичними застосуваннями), пригнічений стан, неуважність, байдужість, забудькуватість, підвищений апетит або його відсутність, пронос, закреп, захаращення голови проблемами, на які не маєте впливу на ін.. Стес – це сигнал про небезпеку, організм миттєво реагує на нього викидом у кров великої кількості стимуляторів, що готують тіло до, наприклад значних зусиль (як у спорті). Але якщо вас вилаяв шеф , то стимулятори тут ні до чого, і в результаті вони не мов з’їдати організм, для захисту потрібне фізичне навантаження. Проте від стресів є і користь, бо їх відсутність „веде до зниження якості життя бо мозок  потребує постійних тренувань і себе не слід дуже жаліти” (С.В. Медведєв).

  1. Змішати корені синюхи голубої, зелені стебла вівса, „шишки” хмелю і плоди шипшини у співвідношенні 1:2:2:4; чайну ложку з верхом суміші залити 0,25 л води, варити 1 – 2 хв., настоювати 45 хв. Пити п півсклянки двічі на день після їди, але не вранці. (Наталія Пендус).
  2. Взяти сік з трьох лимонів (або чайну ложку лимонної кислоти), 250 г меду, чайну ложку „саморобної”або аптечної настойки м’яти перцевої і 1 л талої води” (можна варити воду з розмороженого холодильника); доза на день – 30 г суміші (Сурен Аракелян).
  3. Змішати порівну листки бузини чорної і пасльону чорного, взяти чайну ложку суміші на 0,5 л окропу; коли охолоне, пити потроху протягом дня, ця кількість – порція на день (Євген Гапон).
  4. В стані анагії і безволля відмінно тонізують настрій листки і квітки рути запашної (на 1 частину сировини брати 5 частин сиропу 70 %, настоювати 10 днів), приймати по 20 – 30 -40 крапель 2 – 3 – 4 рази на день в чарці води (Іван Василькевич). Інші показування : істерія, меланхолія, судоми, спазми, гіпертонія, ламкість капілярів; порушення менструального циклу (не перевищувати дозу !).
  5. „Мені декілька раз доводилося бачити англійців в стресових ситуаціях – після аварії, катастрофи, у стані переляку. Пульс слабшав, а саме людина не була в змозі зробити жодного  руху. Але джентльмен (чи леді) відразу оживав після чашечки чаю.  Не має сумніву, що цей напій заспокоює нерви і дух. Шкода, не розуміють не у всіх країнах” (Марлен Дітріх). Примітка. Англійці давно і міцно тримають першість по споживанню чаю на душу населення – до 4,5 кг на рік; для порівняння : в Китаї батьківщині чаю ! – тільки 0,13 кг (В.О.).
  6. Взяти по столовій ложці трави в квітучому стані васильків звичайних (базилік), квіток лаванди, „шишок” хмелю і кореневищ пирію; залити 0,6 л окропу, настоювати під прикриттям 2 години в теплому місці. Пити по склянці тричі на день до їди (Животич).
  7. Взяти по столовій ложці листків омели, м’яти і петрушки на 0,6 окропу, після настоювання процідити, засолодити медом, пити тричі на день до їди (Животич).
  8. Змішати лаванду, м’яту, валеріану і ромашку у співвідношенні 2:2:3:3, 2 столових ложки суміші на 0,5 о окропу, настоювати 3 години. Пити теплим по склянці тричі на день (“Kobieta I zycie”, 1989 № 10).
  9. „Як я сама виходжу зі стресових ситуаціях ? Спеціальних прийомів у мене немає, наприклад, йогою я не займаюся; ну, 4 – 5 разів на тиждень – аеробні навантаження. А ще вина можу випити – також добре знімає стрес. До речі, сухе червоне вино дуже корисне – воно продовжує життя; а доза – справа суто індивідуальна” (Катерина Амосова).

 

Карпатська Колекція http://www.pureflora.com.ua

 

 

ZGY3MW